Internationellt praktverk om Sune Jonsson

Sune Jonssons liv och arbete kommer att skildras i en bok för en internationell publik. Detta praktverk blir resultatet av ett samarbete mellan Västerbottens museum i Umeå och Bokförlaget Max Ström i Stockholm.

Boken skall innehålla ett stort urval av Sune Jonssons allra mest kända och älskade bilder vid sidan av tidigare opublicerat material. Till boken planeras också en omfattande biografi som berättar om Sune Jonssons liv och gärning. Boken ges ut både på svenska och engelska och kommer att bli den mest omfattande bok om Sune Jonsson som någonsin har gjorts.
– Vi tror att boken kommer att bli ett smycke för oss som redan känner och beundrar Sunes Jonssons fotografi, men också att den kommer att ge nya generationer chans att upptäcka hans fantastiska livsverk, säger Jeppe Wikström som är förläggare på Max Ström.
Sune Jonsson är internationellt känd tack vare att han som andre svensk fick Hasselbladpriset 1992. Genom denna bokutgivning öppnas nya möjligheter för en större publik att möta honom. Arbetet med att gå igenom hela Sune Jonssons arkiv i jakten på kända och okända pärlor har redan satt igång.
– Den här utgivningen är en enastående möjlighet för oss, säger en entusiastisk Ola Kellgren, biträdande länsmuseichef. Jag är mycket glad för detta och ser boken som en viktig del av vårt arbete med Umeå som Europas kulturhuvudstad 2014. Vi skall producera en stor fotografisk utställning med Sune Jonsson inför 2014, samtidigt som en europeisk version öppnar i lettiska Riga. Boken, som ska vara klar hösten 2013, kommer att bli ett fint komplement till utställningarna.
Västerbottens museum i Umeå förvaltar fotografen, filmaren och författaren Sune Jonssons fotografiska arkiv. Sune Jonsson (1930–2009) arbetade i mer än femtio år med att dokumentera sin samtid, främst i Västerbotten, men där har också funnits tid för utblickar i New York, Kongo, Prag och danska Bornholm.
Bokförlaget Max Ström är Sveriges största fotografiska förlag som har gett ut böcker med många framstående fotografer, bland andra Lennart Nilsson, Anders Petersen, J.H. Engström och Annie Leibovitz.