Elin Berge är Sune Jonsson-stipendiat 2023

Elin Berge fotograf och filmare. Regissör till dokumentärfilmen Sagor slutar så, om och med författaren Stina Stoor. Foto: Erik Abel

Utmärkelsen går i år till fotografen Elin Berge, Umeå. Priset är 10 000 kronor samt ett diplom. Fotografen presenterar några av sina arbeten i samband med prisutdelningen den 22 april på Västerbottens museum, Umeå. Priset delas ut i samarbete med Original Tryckeri, Umeå.

Juryns motivering:

”Fotograf Elin Berge drivs av nyfikenhet att utforska människors mod, integritet och sökande efter mening. Målmedvetet undersöker hon angelägna ämnen i samtiden. Genom åren har hon intresserat sig för kulturmöten och pekat på kvinnors frihetslängtan såväl under slöjor som helt nakna, såväl iförd jägarutrustning som prinsessklänning.
Under många år följde Berge inflyttade kvinnors nya liv och relationer i Västerbottens inland, i Drottninglandet (2009), och männens möten med sina fruars släktingar i Thailand, i Kungariket (2015). I projektet Awakening (2020) utforskade hon under en tid en feminin väckelserörelse om uppvaknande, andlighet, systerskap och sökande efter alternativa levnadssätt i en orolig värld.
Med sitt senaste arbete, dokumentärfilmen Sagor slutar så (2023), berättar Berge om författaren Stina Stoor, om den skrivkramp, tillhörighet och livsglädje som kontrasteras i byn Balåliden och metropolen Istanbul.
Att i bild fånga vardagslivet med största omsorg och respekt samt skildra samspelet mellan människa och natur var hörnstenar i Sune Jonssons arbeten. Elin Berge är en självklar och välförtjänt mottagare av Sune Jonsson-stipendiet.”

Se fler bilder av Elin Berge:

www.elinberge.com
Instagram: @elinkberge
www.momentagency.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *